zaterdag 31 maart 2012

Kunst van de dag bij Galeries.nl

Twee maal werd een werk van mij door Benno Tutein Noltenius op zijn website Galeries.nl als kunst van de dag gepresenteerd. De eerste keer in 2003 tijdens een expositie bij Galerie de Rog te Grave. Het was het werk zonder titel nr. 395.




In 2008 plaatste hij het werk zonder titel nr. 564 met een leuke persoonlijke interpretatie van het werk.
Een link naar de publicatie werkte helaas niet. Daarom heb ik de tekst nu onder het betreffende schilderij geplaatst.
















Avondrood of bloed? Het zou vanuit de cockpit van een vliegtuig kunnen zijn, terwijl de piloot het avondrood tegemoet vliegt. Ik zag er echter eerst een haai in. Volgens de verhalen komen ze op bloed af. Zodra je een snee oploopt, bijvoorbeeld omdat je je openhaalt aan een scherp stuk koraal, is het oppassen geblazen. Voor je het weet wemelt het van de bloeddorstige haaien om je heen en zul je aan stukken worden gereten, waarna het water pas goed rood kleurt. Althans, dat beeld heb je voor ogen. Op Aruba ging ik als kind bijna elke middag naar het strand. In de baai was het relatief veilig, want binnen het rif kwamen geen haaien. Wel zwommen er af en toe baracuda's waar we - waarschijnlijk onterecht - bang voor waren. Op een gegeven moment kwamen twee jongemannen met een vissersbootje vanuit de zee, via het rif naar onze pier gevaren, waar een jongetje aan het zwemmen was. Terwijl wij nieuwsgierig probeerden te kijken wat ze hadden gevangen, tilden ze plotseling een haai uit de boot die ze in de richting van het zwemmende jongetje wierpen. Als een torpedo schoot de haai op hem af. Het jongetje stond doodsangsten uit, maar de haai was zo dood als een pier.
Bij nader inzien is de rugvin op dit schilderij niet die van een haai, maar eerder van een orka. Ook die kunnen flink toehappen, zij het dat de mens er schijnbaar niets van heeft te vrezen. Ze verslinden wel met gemak zeehonden en zeeleeuwen, zelfs tot op het strand. Ook baby walvissen zijn niet veilig en orka's heten dan ook "killer whales".
Toch is het niet aannemelijk dat Paul Corvers (1953) onderzees is gegaan. Hij schildert meestal (abstracte) landschappen. In september/oktober exposeert hij niet alleen in Diepenheim, maar ook solo in het Koningskerkje in Vierlingsbeek, in de buurt van Boxmeer, vlakbij de Maas.



Benno Tutein Noltenius


Er zat tussen beide publicaties 5 jaar. In 2013 weer?

dinsdag 27 maart 2012

Fred Geven in Artroom 72

Van 1 april t/m 20 mei exposeert Fred Geven met nieuwe beelden bij Artroom 72 St. Josephstraat 72 te Tilburg. De opening is op 1 april om 15:00 uur.

Varen
Little piece of heaven
Natura Morte

vrijdag 2 maart 2012

Seweryn Swacha (PL) & Paul Corvers (NL) in E.M. Galerie - Persbericht

E.M. Galerie in Drachten toont van 11 maart tot en met 21 april 2012 schilderijen en werk op papier van Seweryn Swacha en daarnaast schilderijen van Paul Corvers.

Seweryn Swacha studeerde in 2006 af aan afdeling Kunsten van de Universiteit van Zielona Góra in Polen. Zijn schilderwerk staat ver af van de klassieke of traditionele schilderkunst. In zijn werk, onder de titel “Ik weet niet dat ik iets weet– zonder kunstenaars”, componeert hij collages. In zijn creatieve proces reproduceert hij iconen van popsterren, topmodellen en  representanten van de hedendaagse massacultuur.
Het werk van Swacha is te kenschetsen als antistyling en subversief. Zijn stijl is interactief en hij is wars van het populisme dat in de hedendaagse kunst oververtegenwoordigd is.

Paul Corvers uit Den Bosch exposeerde als vaste kunstenaar eerder in E.M.Galerie. Hij schildert landschappen. Het landschap was voor hem aanvankelijk geen vanzelfsprekende keuze, maar is dit wel geworden. De vertaling van landschappen naar beelden is door de jaren heen steeds verder aangescherpt. Waren er eerst nog verwijzingen naar duidelijke onderdelen of detailleringen van landschap of natuur, geleidelijk aan is er meer afstand en overzicht in het werk gekomen. Dit levert verstilde beelden op. Liefst geen sporen van menselijke aanwezigheid of activiteit; lege landschappen of verwijzingen daarnaar. Hoewel het beeld stiller is geworden, speelt de verf een veel grotere rol in het geheel. Het gaat vooral ook over het schilderen zelf.


De opening vindt plaats op zondag 11 maart 2012 om 15.00 uur. U bent van harte welkom.
E.M. Galerie is gevestigd aan de Heideanjer 8/b in Drachten (op het Kantorenpark aan de A7) en is geopend op vrij en za van 13.00-18.00 uur tijdens exposities en verder na telefonische afspraak (06 22121831).


Seweryn Swacha (PL)

Paul Corvers (NL)