vrijdag 18 januari 2013

EXPOSITIE ‘OMZWERVINGEN’ in E.M. Galerie te Drachten



Persbericht

EXPOSITIE ‘OMZWERVINGEN’ in  E.M. Galerie te Drachten

Vanaf 3 februari tot en met 16 maart 2013 exposeert E.M. Galerie in Drachten onder de titel ‘Omzwervingen’ recent werk van een drietal kunstschilders, te weten Yves Beaumont, Paul Corvers en René Korten. Met de titel ‘Omzwervingen’ wordt geduid op het rondtrekken langs verschillende landschappen, zoals de kunstenaars elk op eigen wijze doen.

Het werk van Paul Corvers (1953) was al vaker te zien in de E.M. Galerie, maar het blijft verrassen. Hij is een uitstekend voorbeeld van een integere schilder die zich binnen een onderwerp zowel verbreedt als verdiept. Zijn titelloze schilderijen zijn samengebalde verbeeldingen van associaties die je bij licht, lucht en land(-schap) kunt hebben. In de loop der jaren is het ‘stiller’ geworden en komt Corvers steeds meer bij de essentie uit. Herkenbare onderdelen of uitgewerkte details zijn uit zijn beelden verbannen en daarvoor is op natuurlijke wijze een zuivere abstractie in de plaats gekomen, die eerder terloops verwijst dan uitvoerig uitlegt.

De Vlaming Yves Beaumont  (1970) laat zien dat een landschapsschilder pur sang ook in de 21ste eeuw allesbehalve uit de toon hoeft te vallen. Maar het is niet alleen zijn bedoeling om een romantisch beeld schetsen van landschappen. Zoals veel van zijn generatiegenoten  Beaumont vooral geïnteresseerd in de hedendaagse beeldcultuur. Zo wordt bij hem het landschap zelfs een bij uitstek hedendaags thema. Beaumont baseert zijn schilderijen op fotografische momentopnames. Ondanks de vervaging en de abstractie blijven zijn landschappen als zodanig herkenbaar.

René Korten (1957) exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Zo had hij in 2012 nog een solotentoonstelling in Museum De Pont in Tilburg. Schilderen is bij Korten een proces waarin actie en reactie, onmiddellijkheid en reflectie elkaar afwisselen. Korten beoefent de schilderkunst als een in toom gehouden vrij spel, waarin hij de beeldende potentie beproeft van tegengestelde elementen. De twee kanten die hij in zijn schilderijen wil samenbrengen –  het formele en het organische, het geconstrueerde en het spontane, de vorm en de kleur, het concrete en het associatieve – kunnen worden teruggevoerd tot de polariteit tussen cultuur  en natuur.

De opening vindt plaats op zondag 3 februari 2013 om 15.00 uur. U bent van harte welkom
E.M.Galerie is gevestigd aan de Heideanjer 8/b in Drachten (op het Kantorenpark aan de A7) en is geopend op vrij en za van 13.00-18.00 uur tijdens exposities en verder na telefonische afspraak (06 22121831).
www.emgalerie.nl / www.galeries.nl/emgalerie

maandag 14 januari 2013

Eerste werk van 2013

zonder titel (659), 24 x 30 cm, olieverf op paneel