woensdag 20 december 2017

Outsider Art Museum: Nieuwe Meesters

Bij een bezoek aan het Hermitage aan de Amstel, bezocht ik ook twee andere tentoonstellingen in hetzelfde pand. Een daarvan bleek in het Outsider Art Museum te zijn. Eenmaal in de expositieruimte stond ik voor een wand met een vijftal grote foto's. Daarop herkende ik direct Roel Heijmans die jarenlang een atelier had bij PK14 in 's-Hertogenbosch waar ik ruim 17 jaar een atelier heb gehad. Het was een prachtige serie gemaakt door fotograaf Sander Troelstra. Van alle exposanten had hij een foto gemaakt die bij het werk van de kunstenaar hing. Echter Roel stond er vijf keer op!

Roel Heijmans gefotografeerd door Sander Troelstra

Ter begeleiding van de foto's van Sander Troelstra lag onderstaande informatie bij de expositie:

NIEUWE MEESTERS


De mens staat altijd centraal in mijn werk. Ik probeer te begrijpen wie wij zijn,  wie ik ben, wat onze verlangens en drijfveren  zijn. Zijn we vrij? Welke kansen krijgen we in het leven? Wat is nor­ maal en wat niet? Wat is een normaal mens, een gewoon mens?  Dit zijn vragen die ik altijd probeer te beantwoorden als ik mensen portretteer.

Vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid en mijn waarschijnlijk overmatige nieuwsgierigheid naar  de mens, wil ik alles en iedereen onder­ zoeken. Ik stap overal op af en beland  daardoor vaak op bijzondere  plekken en in onalledaagse situaties. Iedereen  is de moeite waard om gezien te worden voor wie hij is; vooral de 'onzichtbare' mens  heeft  mijn speciale aandacht. Als je Outsider Art wil leren kennen is het bijna onmogelijk om niet nieuwsgierig te worden naar de mens erachter. Wie is die Outsider-kunstenaar?

In 2015 ben ik samen met museum het Dolhuys op zoek gegaan naar nieuwe talenten op het gebied van Outsider  Art, de zogeheten Nieuwe Meesters. Het Dolhuys verzamelde hun  unieke werk, ik ontmoette de kunstenaars om hen te portretteren.

Een portret maken  vind ik altijd spannend. Er zijn zoveel onbekende factoren  die vorm moeten krijgen  tijdens zo'n ontmoeting. Onderweg heb ik steevast een knoop in mijn maag: gaat het wel lukken? Inmiddels weet ik ook dat deze druk een kracht is en onderdeel uitmaakt van een spanningsboog die focus creëert.  Als een soort sociale kameleon tast ik razendsnel alles af. De mensen, de ruimte, het licht, de sfeer. Hoe voel ik mezelf die dag? Alles speelt mee.

Vanuit nieuwsgierigheid en interesse in wie ik fotografeer probeer ik contact te maken en tegelijkertijd komt er allerlei informatie binnen. Als een soort seismograaf  registreer ik onderbewust informatie over de persoon die ik moet fotograferen. De spanningsboog bouwt zich op totdat het moment daar is en ik door de lens kijk. Vanaf dat moment duurt  het nooit lang. Hooguit 15 min.

Wat me is bijgebleven van het portretteren van Outsider-kunstenaars, is de manier waarop ze zich aan mij presenteerden; nagenoeg zonder ego. Puur en eerlijk,  zonder pretenties. Ik mocht zien wie ze zijn en dat heb ik geprobeerd vast te leggen. Mensen met beperkingen of met extra's, het is maar hoe je het bekijkt. Gevoelig, kwetsbaar, mysterieus, onvoorspelbaar, moedig,  interessant, geniaal en aandoenlijk. Ik had veel bijzondere ontmoetingen.

"Sander,  ik ben bezig met gunstige administratieve werkzaamheden. Wat vind je daarvan?", vroeg Outsider-kunstenaar Jeroen Pomp. Ik dacht nog dat hij een paar mooie werken had verkocht en zijn inkomsten aan het tellen was. Maar dat was niet zo. Hij legde een opengeslagen tijdschrift voor me neer en wees met zijn vinger op een fraaie hotellobby.  "Kijk, deze. We gaan in 2024 naar New York en ik ben alvast het hotel aan het uitkiezen. Goed he?"

En Roel Heijmans, een kunstenaar die spastisch is. Hij praat moeilijk en langzaam omdat het spasme ook zijn spraak beïnvloedt. Hij maakt cynische, religieuze schilderijen, reflecties op de maatschappij. Tijdens het fotograferen schiet zijn lichaam alle kanten op. Maar het mooie tijdens deze sessie is: ik mag het zien. En door een speciale ademhalingstechniek krijgt hij tijdelijk zijn spasme onder controle. Dat heeft hij geleerd. Als ik naar zijn ogen kijk zie ik gewoon een volwassen man gevangen in zijn lichaam, die in zijn hoofd helemaal niets mankeert. De portretten zijn erg mooi geworden, vind ik.

Nol Vonk weigerde op de foto te gaan.  Dit had ik nog nooit meegemaakt. Nadat iedereen  met ook maar enige invloed alles uit de kast had gehaald ging ik toch echt zonder portret  naar huis. Twee weken later waagde ik nog een poging.  Nu was Nol goed voorbereid.  Een week lang lag er op tafel bij hem thuis een tekening op een geel vel A4
papier,  met rechts een afbeelding van Nol en links een statief met camera erop. Bij binnenkomst leek onze eerste ontmoeting vergeten en hield hij het gele A4-tje omhoog. Hij wees met zijn vinger op zijn getekende hoofd en op de camera. Deze keer was het raak.

Ik heb me toegelegd  op het vastleggen van deze kunstenaars, maar het werk dat zij maken
is vaak net zo puur en rauw als ze zelf zijn. Van donkere, ongetemde trauma's tot geniale belevingen en verbeeldingen van multiversa, tot aan  het vastzetten van herinneringen met duizenden nietjes in een plattegrond. Het zoeken naar houvast, ieder in zijn eigen realiteit. Precies wat alle mensen doen.  Het heeft  me geraakt en nieuwe inzichten gegeven in wie wij zijn en hoe belangrijk het is dat we ons kunnen uiten.

SANDER TROELSTRA I FOTOGRAAF


zaterdag 16 december 2017

139 x NOTHING BUT GOOD

tentoonstelling 

28.01 2018

11.03 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan deze tentoonstelling doen maar liefst 139 kunstenaars uit binnen- en buitenland mee. Ze laten een werk op papier zien van ongeveer A4-formaat, meestal speciaal vervaardigd voor de expositie.




De tentoonstelling is gebaseerd op het blog Nothing But Good, een initiatief van René Korten, Reinoud van Vught (beiden lid van de PARK-werkgroep) en Michael de Kok. Op het blog laten uitgenodigde kunstenaars van over heel de wereld zien dat ze in een traditie staan. Ze verbinden zich met een kunstenaar die niet meer leeft, maar die grote invloed had op hun kunstenaarschap. Niets dan goeds over de doden (Nothing but good should be said of the dead).



Naast de bijzondere werken die de deelnemende kunstenaars tonen, is van allen de blogbijdrage met de gekozen inspirator te zien. Bijzondere verbindingen door heel de hele kunstgeschiedenis worden zichtbaar, van de anonieme kunstenaars uit de grotten van Cantabrië tot Ellsworh Kelly. Dit is de tweede tentoonstelling in PARK gebaseerd op het blog.



De opening op zaterdag 27 januari om 16.00 uur wordt verricht door TEMKO, een avontuurlijk ensemble dat op unieke wijze muzikale stijlen combineert. Voorafgaand aan de opening geeft TEMKO vanaf 15.15 uur een kort concert. U bent van harte welkom.



Deelnemende kunstenaars: 

Ky Anderson (US), Linda Arts (NL), Marjolijn van den Assem (NL), Andrew Baron (US), Yves Beaumont (BE), Paul Behnke (US), Simon Benson (UK/NL), Dick van Berkum (NL), Karl Bielik (UK), Alain Biltereyst (BE), Paul Bogaers (NL), Thomas Bogaert (BE), Valerie Brennan (IE/CY), Koen van den Broek (BE), Hans de Bruijn (NL), Mynke Buskens (NL), Jean-marie Bytebier (BE), Caren Canier (US), Tom Claassen (NL), Aquil Copier (NL), Paul Corvers (NL), Lisa Couwenbergh (NL), Andrew Crane (UK), Anthony Cudahy (US), Vincent Dams (NL), Klaus Dauven (DE), Lieven Decabooter (BE), Johan De Wilde (BE), Piet Dieleman (NL), Bruno Dunley (BR), Henk Duijn (NL/FR), Anet van de Elzen (NL), Hadassah Emmerich (NL), Joseba Eskubi (ES), Kris Fierens (BE), Matthew F Fischer (US), Anne Forest (NL), Ruth Freeman (US), Yifat Gat (IL/FR), Peter Geerts (NL), Julika Geissler (DE), Robin Gerris (NL), Fik van Gestel (BE), Joris Geurts (NL), Bernard Gilbert (BE), Harry Haarsma (NL), Bettie van Haaster (NL), Jasper Hagenaar (NL), Harm Hajonides (NL), José Heerkens (NL), Caren van Herwaarden (NL), Lesley Hicks (UK), Luc Hoekx (BE), Seet van Hout (NL), J&B (Bert Frings) (NL), Henri Jacobs (NL/BE), Wil Jansen (NL), Arjan Janssen (NL), Nour-Eddine Jarram (MA/NL), Matthias Kanter (DE), Bas Ketelaars (NL), Bram Kinsbergen (BE), Hans Klein Hofmeijer (NL), Michael de Kok (NL), Claudia Kölgen (NL), Rabi Koria (SY/NL), René Korten (NL), Arno Kramer (NL), Rens Krikhaar (NL), Christiaan Kuitwaard (NL), Theo Kuijpers (NL), Gabriëlle van de Laak (NL), Katinka Lampe (NL), Rudy Lanjouw (NL), Suzanne Laura Kammin (US), Jorn van Leeuwen (NL), Jai Llewellyn (UK), Bart Lodewijks (NL/BE), Bert Loerakker (NL), Margriet Luyten (NL), Damien Meade (UK), George Meertens (NL), Janus Metsaars (NL), Rob Moonen (NL) , Wladimir Moszowski (BE), Charlotte Mouwens (NL), Thomas Muff (CH), Mai van Oers (NL), Olphaert den Otter (NL), Rob de Oude (NL/US), Elka Oudenampsen (NL), Alex Paik (US), Tom Palin (UK), Jan van de Pavert (NL), Stijn Peeters (NL), Stefan Peters (BE), Tinka Pittoors (BE), Uwe Poth (DE/NL), Har van der Put (NL), Anke Roder (NL), Gideon Rubin (IL/UK), Willem Sanders (NL/IT), Serban Savu (RO), Simon Schrikker (NL), Ward Schumaker (US), Martijn Schuppers (NL), Marena Seeling (NL), Joseph Semah (IL/NL), Bart Slangen (BE), Roland Sohier (NL), Attila Szűcs (HU), Johan Tahon (BE), Toon Teeken (NL), Josine Timmer (NL), Sabine Tress (DU), Elizabeth de Vaal (NL), Nico Vaerewijck (NL), Luc Vandervelde Lux (BE), Rinus Van de Velde (BE), Bart Vandevijvere (BE), Johan Van Mullem (BE), John Van Oers (BE), Amy Vensel (US), Sarah Verbeek (NL), Ágota Veres (HU), Toon Verhoef (NL), Koen Vermeule (NL), Jorge Vicen (ES), Henk Visch (NL), Cecilia Vissers (NL), Jop Vissers Vorstenbosch (NL), Reinoud van Vught (NL), Wim Wauman (BE), Lutz Weidler (DE), Isabella Werkhoven (NL), Mathieu Wernert (FR), Hans de Wit (NL), Marthe Zink (NL), Albert Zwaan (NL).

vrijdag 15 december 2017

A Joy Forever #4 - De werken

Op de groepstentoonstelling 'A Joy Forever #4' hangen in totaal 6 werken van mij. Zie de foto's hieronder. De tentoonstelling loopt nog loopt t/m 6 januari  2018. Luycks Gallery is gesloten van 24 december tot en met 3 januari 2018. Ga zeker kijken! Er is veel te zien.

De deelnemende kunstenaars zijn: Yves Beaumont, Toon Berghahn, Jan van den Berg, Jeroen Blok, Paul Bogaert, Paul Corvers, Jan Doms, Henk Duijn,  Frans Franssen, Marianne van Hest, Roos Holleman, Hanneke Klinkum, Marjolein Landman, Paul Nassenstein, Annette Paulsen, Ernest Potters, Paul van Rijswijk, Marieke van der Schaar en Wiel Wiersma.

http://www.luycksgallery.com/ 







Onderste werk is van Frans Franssen