zaterdag 31 maart 2012

Kunst van de dag bij Galeries.nl

Twee maal werd een werk van mij door Benno Tutein Noltenius op zijn website Galeries.nl als kunst van de dag gepresenteerd. De eerste keer in 2003 tijdens een expositie bij Galerie de Rog te Grave. Het was het werk zonder titel nr. 395.




In 2008 plaatste hij het werk zonder titel nr. 564 met een leuke persoonlijke interpretatie van het werk.
Een link naar de publicatie werkte helaas niet. Daarom heb ik de tekst nu onder het betreffende schilderij geplaatst.
















Avondrood of bloed? Het zou vanuit de cockpit van een vliegtuig kunnen zijn, terwijl de piloot het avondrood tegemoet vliegt. Ik zag er echter eerst een haai in. Volgens de verhalen komen ze op bloed af. Zodra je een snee oploopt, bijvoorbeeld omdat je je openhaalt aan een scherp stuk koraal, is het oppassen geblazen. Voor je het weet wemelt het van de bloeddorstige haaien om je heen en zul je aan stukken worden gereten, waarna het water pas goed rood kleurt. Althans, dat beeld heb je voor ogen. Op Aruba ging ik als kind bijna elke middag naar het strand. In de baai was het relatief veilig, want binnen het rif kwamen geen haaien. Wel zwommen er af en toe baracuda's waar we - waarschijnlijk onterecht - bang voor waren. Op een gegeven moment kwamen twee jongemannen met een vissersbootje vanuit de zee, via het rif naar onze pier gevaren, waar een jongetje aan het zwemmen was. Terwijl wij nieuwsgierig probeerden te kijken wat ze hadden gevangen, tilden ze plotseling een haai uit de boot die ze in de richting van het zwemmende jongetje wierpen. Als een torpedo schoot de haai op hem af. Het jongetje stond doodsangsten uit, maar de haai was zo dood als een pier.
Bij nader inzien is de rugvin op dit schilderij niet die van een haai, maar eerder van een orka. Ook die kunnen flink toehappen, zij het dat de mens er schijnbaar niets van heeft te vrezen. Ze verslinden wel met gemak zeehonden en zeeleeuwen, zelfs tot op het strand. Ook baby walvissen zijn niet veilig en orka's heten dan ook "killer whales".
Toch is het niet aannemelijk dat Paul Corvers (1953) onderzees is gegaan. Hij schildert meestal (abstracte) landschappen. In september/oktober exposeert hij niet alleen in Diepenheim, maar ook solo in het Koningskerkje in Vierlingsbeek, in de buurt van Boxmeer, vlakbij de Maas.



Benno Tutein Noltenius


Er zat tussen beide publicaties 5 jaar. In 2013 weer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.